Veeg het stof van je dromen

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 16:55

Kunstenaars, schrijvers, dichters, tekstschrijvers laten zich vaak inspireren door alledaagse dingen. Een gesprek dat je hoort tussen twee mensen in de bus of trein, een krantenartikel, een nieuwsitem of misschien iets dat je zelf meemaakt. Het kan allemaal inspireren tot het maken van een kunstwerk, een muziekstuk, een mooi gedicht of zelfs een thriller. Ook is de natuur vaak een bron van inspiratie. De rust en de stilte doet je nadenken en dan ontstaan er opeens creatieve ideeën.

Waar komt het vandaan? Wat kun je ermee? 

Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving. Inspiratie is een boeiend proces. Bij de oude klassieke Griekse filosofen werd inspiratie beschouwd als iets van goddelijke aard. Volgens Plato, de leerling van Socrates, is inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen.

Inspiratie biedt je hoop dat de toekomst goed is. Inspiratie zorgt er voor dat je in beweging wil komen en dat je vooruit wil gaan. Liefde, geluk en vrijheid zitten al in je natuurlijke staat van zijn, maar hebben inspiratie nodig om tevoorschijn te komen. Daarom kunnen stilte, rust en de natuur zo inspirerend zijn. 

Om geïnspireerd te worden, heb je bezieling nodig. Ik geloof dat als je iets doet, dat je erg aan het hart ligt, dat je dan vanzelf geïnspireerd wordt en dat het juiste pad tevoorschijn komt. Dat pad 'moet' je dan ook volgen. Je intuïtie leidt je dan daarheen. 

Inspiratie laat zich moeilijk afdwingen. Goede ideeën liggen niet altijd voor het oprapen. Mijn inspiratie ontstaat vaak op de momenten dat ik het niet verwacht. In mijn dromen, tijdens een wandeling of tijdens een boeiend gesprek met iemand. Ik probeer dan mijn ideeën te onthouden en later op te schrijven in mijn schriftje. Voor mijn thriller heb ik ook een schriftje aangeschaft. Een tip van mijn schrijfcoach. Bij elk nieuw boek neemt ze een nieuw schriftje. Dit heb ik ook overgenomen en het werkt erg goed. 

Maar soms belemmeren we onze eigen creativiteit. Hoe dan?

Gewoon, door ons druk te maken over de dagelijkse beslommeringen. Door gespannen te zijn, door ons denken te beperken, door slecht te slapen, weinig tijd voor onszelf te nemen. Inspiratie is zo gevonden, mits je weet hoe je het kunt oproepen. Een paar tips die je wellicht kunnen helpen:

  1. Ontspan

De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen bent. Wanneer je hersenen zich niet druk hoeven te maken over allerlei zaken. Creativiteit is het resultaat van een ontspannen geest. Dus laat die spanning los!

  1. Haal je inspiratie uit kleine dingen

Het geluid van je koffiemachine, de geur van het park, de sfeer in de auto, muziek in de boekenwinkel. De wereld zit vol met inspiratie. Het enige dat jij hoeft te doen is luisteren. Stel jezelf open voor al deze informatie. Laat liever het probleem los, ontspan en sta open voor antwoorden. Zoek niet alleen in grote antwoorden, verwacht meer van kleine inspiratiebronnen.

  1. Blijf zoeken, blijf nieuwsgierig

Neem geen genoegen met het eerste idee dat in je opkomt. Soms is dit het beste idee, maar meestal zijn de ideeën die volgen veel interessanter. Soms kost het even tijd om het uiteindelijke idee vorm te geven.

Het eerste idee dat jou te binnen schiet, is meestal ook het eerste idee dat bij een ander te binnen schiet. Met andere woorden, je eerste idee is vaak niet origineel. Leg de lat hoger voor jezelf, blijf zoeken.

Inspiratie is een prachtig proces. Het laat je luisteren naar je innerlijke stem. Je volgt dan je hart waarbij je het het gevoel hebt dat het van binnenuit komt en helemaal past bij wie jij bent. 

 

"When jou do things from your soul you feel a river moving in you, a joy"

Reactie plaatsen

Reacties

Nel Van den Hoonaard
3 jaar geleden

Mooi geschreven weer Nicole, en heel inspirerend.