Adem in, adem uit

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 17:56

Als je het druk hebt, ervaar je vaak weinig tijd voor jezelf. Je weet dat je meer ontspanning en rust nodig hebt, maar je denkt dat je daar geen tijd voor hebt. Juist als er veel gebeurt in je leven en de wereld om je heen, is contact maken met jezelf erg belangrijk. Als je dat niet doet en jezelf voorbijloopt, kun je uit verbinding met jezelf en mensen om je heen gaan.

Misschien is dat wel het doel van een menselijk leven. Dat we steeds beter de verbinding weten te vinden met onszelf, onszelf beter leren accepteren. En dat we vanuit acceptatie van wie we zijn ook makkelijker verbinding maken met anderen. Maar hoe zoek je verbinding, hoe krijg je verbinding met jezelf en met de ander? Wat als je de verbinding met jezelf kwijt bent? De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagd, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt.

De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie als eenheid zien. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd.

 

In de afgelopen paar maanden ben ik op zoek gegaan naar mezelf. Binnen mijn oude baan was ik de verbinding met mijzelf kwijtgeraakt. Binnen de voor mij onveilig voelende en intimiderende cultuur van de organisatie, was ik mezelf gaan afsluiten. De verbinding met mezelf was ik kwijt. Het leek achteraf op een soort van overlevingsmodus waar ik inzat. Toen ik besloot om te stoppen en een nieuwe baan te zoeken, begon natuurlijk de twijfel toe te slaan. In mijn hoofd, met mijn verstand, had ik een gecreëerde veiligheid gemaakt, waarbij ik dacht verbinding te hebben met jezelf, Dit leek zo tot het moment dat ik begon in mijn nieuwe baan. Ik voelde de verbinding met mezelf en met anderen om mij heen weer. Nieuwe energie begon te stromen en ik voelde de creativiteit opnieuw door mijn lijf heengaan. Een bijzonder inspirerend proces dat wanneer de energie niet meer stroomt, er ook geen creativiteit meer is. Het heeft even geduurd voordat ik ook weer aan het schrijven ben begonnen en ook aan het blog schrijven. Op dit moment is mijn thriller geschreven en is het werken aan de details.

Als je ook echt bereid bent om verbinding te zoeken, dan ga je merken, dat die eigenschappen die jou irriteren bij anderen, dat dát juist eigenschappen zijn, die je best wel vaker zou willen of kunnen laten zien. En je zou als je echt zo eerlijk naar jezelf kunt kijken ook makkelijk accepteren waarom dat zo gekomen is. Gewoon, dat dat nu eenmaal zo gegroeid is door ervaringen uit je verleden. Als je de verbinding met jezelf weer vindt, dan merk je ook dat je deze eigenschappen makkelijker kunt accepteren omdat je dit bij de ander kunt laten in plaats van op jezelf te betrekken.

Veel mensen geloven onterecht dat ‘contact maken’ met andere mensen iets is wat vanzelf gaat en niet iets is wat je kunt leren. Het tegendeel is waar. Je kunt het leren en je deze vaardigheid eigen maken. Als je introvert bent, kun je daar misschien meer moeite hebben, maar als je de verbinding met jezelf hebt, dan straal je dat ook uit en gaat het contact met anderen ook veel makkelijker. Dat heb ik zelf ervaren. Ik ben zelf een introvert persoon, maar door mezelf in mijn kracht te zetten, overtuig ik mezelf en wordt contact maken met de ander opeens geen uitdaging meer, maar een kracht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.