Writersblock, wat nu?

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 19:27

Het zat er deze week al aan te komen, ik voelde het in mijn lijf, in mijn hoofd en in mijn vingers. Er ontbrak iets, er was iets niet meer.  Ik kreeg de hele week al bijna niets meer op papier. Wat is er nou aan de hand, dacht ik.

Vandaag onder het hardlopen wist ik het opeens. Het is een Writer's Block. Writer's block staat  voor schrijfbelemmeringen die ongrijpbaar en als ‘uit het niets’ opkomen en het schrijven onmogelijk maken.

Ik heb de zes personages bedacht en uitgewerkt, ik heb de verbindingen gemaakt tussen alle personages. Elk personage is nu verbonden met de ander. Ik heb de locatie bedacht, de verhaallijn en het plot staat. Maar nu moet ik het verhaal gaan uitbouwen. Ik zit op 25.000 woorden en ik moet naar de 60.000 - 80.000 woorden. Volgens schrijfkenners heb je dan pas een serieus boek die je kunt aanbieden aan een uitgeverij.

Maar wat kan ik nog meer schrijven? Wat kan ik uitbouwen?  Ga ik elk personage nog verder uitbouwen of 1 personage? Help, hoe krijg ik mijn inspiratie en creativiteit weer terug?

Ik heb vanmiddag maar even gegoogeld en deze tips worden gegeven op het internet als remedie tegen een writer's block :

  • Draai je favoriete muziek
  • Ga hardlopen of wandelen, het is namelijk een goede manier om stress tegen te gaan en bovendien geeft lichaamsbeweging nieuwe energie. Tijdens het wandelen of het hardlopen dienen zich vaak nieuwe ideeën aan.
  • Schrijf kort voor het slapen gaan. Omdat je gefocust bent op een kwestie vóór je in slaap valt, is de kans groot dat je onderbewuste ’s nachts met deze kwestie aan de slag is gegaan. 
  • Vind je innerlijke kind.  Niemand heeft een rijkere fantasie dan een kind.  Kijk zelf ook eens met zo’n nieuwsgierigheid om je heen en je zult zien dat je genoeg bronmateriaal kan vinden voor je boek.

  In mijn zoektocht naar mijn favoriete muziek kwam ik uit op een prachtig nummer van Elton John - My Song. Elton John en zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin schrijven eind jaren ’60 in de woning van Johns ouders veel nummers.  ‘Your Song’ is er daar één van. De tekst bedenkt Taupin (toen 17 jaar oud) aan het ontbijt, later componeert John er in 20 minuten de muziek bij.  Zouden Elton John en zijn tekstschrijver ook  een writer's block hebben gehad? Dat ze de avond ervoor nog even hebben geschreven, in slaap zijn gevallen met een vaag soort van tekst in hun hoofd. Dat ze die nacht inspiratie hebben gekregen en de volgende ochtend dit nummer meteen hebben gemaakt bij het ontbijt? Misschien dat de tip 'schrijf kort voor het slapen gaan' wel een wondertip is. Ik ga het vanavond maar eens uitproberen en wie weet schrijf ik dan wel een bestseller. 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.