HSP, een gave en een kracht

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 18:17

HSP is een gave die 19% van de mensen heeft. Een mooi talent, je moet haar alleen wel leren beteugelen. Zodat je sensitiviteit niet alleen mooi is voor je omgeving, maar dat ook jij je eigen waarde ervaart en leert benutten. Op het moment dat je weet dat je HSP bent, kun je daar ook je kracht van maken.

 

Ken jij deze 4 HSP types al? 

HSP type 1 Introverte rustzoeker. Jij bent graag op jezelf en je krijgt daar energie van. Activiteiten doe je het liefst in je eentje of in 1 op 1 contact. Je houdt van rust, regelmaat en (enige) routine. Je zoekt de rust op en bent graag bezig met je binnenwereld. Zo sta je veel stil bij je gedachten, emoties en ideeën.

HSP type 2 Extraverte rustzoeker. Jij voelt vaak een spanning tussen je innerlijke behoefte aan rust, regelmaat, routine aan de ene kant en aan de andere kant ben je sterk naar buiten gericht in je uitingen en graag in contact met mensen.

HSP type 3 Introverte sensationseeker. Jij zoekt diversiteit en afwisseling in je leven, maar niet perse in een sociale context. Je houdt van veel verschillende en uitdagende activiteiten in je eentje of in 1 op 1 contact. Nieuwe ervaringen zoek je meestal niet in het contact met andere mensen, maar vooral via emotionele belevingen en verkenningen (zoals bijvoorbeeld kunst, zingeving, dromen of door kennis te vergaren over een onderwerp dat jou boeit).

HSP type 4 Extraverte sensationseeker. Jij bent altijd druk met allerlei activiteiten, uitdagingen en je sociale leven. Want het is allemaal zo ontzettend leuk. Je vertelt graag over je ervaringen en je houdt van een actief sociaal leven. Je hebt in verhouding veel energie. Emoties kunnen snel hoog oplopen en je moet dan even stoom afblazen, maar je bent ze daarna (meestal) ook zo weer kwijt.

 

Zelf schaar ik mezelf onder de introverte sensationseeker. Ik zoek vaak emotionele belevingen en verkenningen. Daarbij zijn dromen voor mij erg belangrijk. Ik droom vaak over ontwikkelingen in mijn leven en/ of  droom over ervaringen en ontmoetingen. Daar probeer ik dan een betekenis aan te geven. Ik droomde laatst dat ik mijn koffers aan het inpakken was, maar al mijn kleding ging niet in de koffers. Ik bleef maar proppen en proppen.

Totdat ik nieuwe kleding aandeed, en toen paste het opeens wel in mijn koffer. Op internet heb ik daar snel een betekenis voor gevonden. Ik heb dingen uit mijn verleden verwerkt en maak een nieuwe start.  Dit komt vooral omdat de koffer wel dichtging toen ik nieuwe kleding aandeed. 

Als je goed nadenkt over dromen, dan kom je vaak al tot een betekenis. In mijn boek komt Sjoerd er door middel van hypnose achter wat hij als kleine jongen gezien heeft bij de buren thuis. Was het moord, was het zelfmoord of wat het een ongeluk. Herinneringen verdringen lijkt een psychologisch overlevingsmechanisme.  Als kleine jongen heeft Sjoerd zoiets heftigs gezien, dat hij het heeft weggestopt. Op het moment dat hij in therapie gaat, komen deze herinneringen weer boven. Daar besluit hij dan ook meteen iets mee te gaan doen. Helaas niet op een positieve manier. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.