Toeval of lot? Wie zal het zeggen?

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 21:50

Soms gebeurt er iets ongelofelijk toevalligs. Je bent ver van huis en je loopt te dwalen door een vreemde stad en opeens staat daar een oude schoolvriend, een directe collega of een oude vlam. Da's toevallig, zeggen we dan. En wat als je de dag daarvoor aan diegene hebt gedacht? Nog steeds toeval? En stel nou dat diegene die je tegenkomt jou een tip geeft voor een nieuwe baan die jij toevallig net nu aan het zoeken bent. Een haast onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden. Veel mensen zeggen dan meteen: ‘Dat kan geen toeval zijn!’ Maar wat is het dan? Het lot? 

Mensen hebben vaak verklaringen nodig om het bestaan te begrijpen. En als we die niet vinden, noemen we het vaak God of lot of toeval.  Als je succesvol bent – in het werk, in de liefde, in sport, dan schrijf je dat  toe aan je eigen inspanningen. Het is vast geen toeval... En tegenslag en ziekte dan?  Is dat toeval, domme pech of toch het lot? 

Ik heb altijd al iets willen schrijven over toeval en lot. Gewoon omdat ik dat een fascinerend vraagstuk vind waar iedereen om zijn eigen redenen vaak een sterke mening over heeft en je dus eindeloos met elkaar in discussie kunt gaan over wat waar is en wat niet. Toevalligheden zijn altijd omgeven geweest door nieuwsgierigheid en fascinatie. Soms lijkt alles op een onverklaarbare manier samen te vallen. Twee situaties die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, komen dan overeen. 

Ik heb ooit van mijn moeder het boek 'The Secret' gehad. De filosofie is dat waar je aan denkt, dat trek je aan. Als je aanhoudend aan iets denkt, geeft de aantrekkingskracht je onmiddellijk meer soortgelijke gedachten. Volgens 'the Secret' is de enige reden dat mensen niet krijgen wat ze willen, is dat ze meer denken aan wat ze niet willen dan aan wat ze wel willen. Maar bepaal je daarmee de koers van je leven? Als je veel denkt aan wat je wil, krijg je het dan ook? En als het gebeurd, is dit dan het lot of toeval of een samenkomst van beide? 

Mijn eigen ervaring is wel dat als ik een intuïtieve ingeving heb, dat ik die probeer te volgen. Als ik dan vervolgens merk dat ik dingen of mensen naar mij toetrek, dan weet ik dat ik op de juiste weg ben en dichterbij mijn dromen. Op deze manier ben ik ook begonnen met het schrijven van mijn thriller en ik merk nu dat ik de juiste mensen om mij heen heb verzameld en in de juiste creatieve flow zit om deze droom te kunnen realiseren. Dit geeft mij vleugels in mijn schrijfproces. 

Ik vind het wel intrigerend welke rol gedachtes kunnen hebben. Kun je met gedachtes je lot sturen of breng je juist toevalligheden samen en geeft dit het 'succes' dat je voor ogen hebt. Intuitieve gedachtes kunnen daarbij zeker een mooie motivatiebron zijn om lang gekoesterde dromen na te jagen. Ongeacht of ze meteen uitkomen of niet.

Waar, toeval of lot.. zeg jij het maar.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Nel Van den Hoonaard
3 jaar geleden

Lastig om antwoord op te geven. Lot of toeval. Wordt het toeval bepaalt door het lot of is het lot toevallig. Kunnen we ons lot zelf bepalen of laten we ons leiden. Lastig, lastig. Mooi blog Nicole, iets om over na te denken.