Focus aan, focus uit?

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 14:49

Energie, je voelt het niet, je ziet het niet, je hoort het niet en je kunt het niet goed meten. En toch is het er, altijd en overal. Die energie bevindt zich rond alles dat bestaat en in alles dat bestaat. Die energie zit ook rond en in ons lichaam. Soms kost iets energie en soms krijg je ergens energie van. Hoe kan dit?

 

Vaak willen we dat dingen anders gaan dan hoe ze nu gaan. Maar je hebt lang niet altijd invloed op de dingen die in je leven gebeuren. Als je je steeds blijft verzetten tegen wat er is en jezelf vastklampt aan hoe het volgens jou zou moeten zijn verspil je veel energie. Want je gaat piekeren en tobben. Er is bijvoorbeeld een persoon in je omgeving die jou ongelooflijk veel energie kost. Telkens als je hem of haar tegen bent gekomen voelt het alsof je leeggezogen bent. Ergens snap je helemaal niet wat er nu is gebeurd, je voelt je na afloop gewoon moe.  Van sommige mensen word je blij, positief en sterk. Dan stuiter je van inspiratie, of voel je je warm en liefdevol van binnen. En bij sommige mensen gebeurt het tegenovergestelde. Of je bent op een drukke plek geweest en je voelt je opeens vermoeid, overweldigd of uit balans. Hoe kan dat? Waar ligt dat aan? Aan jezelf of aan de ander?

 

Er zijn nou eenmaal situaties waarbij je veel zintuiglijke prikkels te verwerken krijgt. Dit zijn situaties met veel geluid, felle lichten, eventueel met (veel) mensen om je heen. Een ander soort energielek kan ontstaan als jij je zorgen maakt over wat anderen van je vinden. Ook dan ga je met je aandacht en energie naar buiten, naar de ander toe. Daardoor verlies je de verbinding met je eigen kern en je eigen energie. Als empathisch persoon sta je wellicht ook altijd klaar staan voor een ander, maar denk je daarbij vaak niet genoeg aan jezelf.

Mensen voelen namelijk dat jij open staat en belangstelling hebt. Zeker als hoog sensitief persoon voel je het ook als iemand ergens mee zit, dat maakt het vaak lastig om grenzen te trekken als je iemand tegen komt die het moeilijk heeft. Bij hoog gevoeligheid zijn de zintuigen erg gevoelig voor externe prikkels en indrukken. Er komt meer binnen, waardoor een HSP vaak overspoeld wordt door al die indrukken. Als HSP heb je ook nog eens een diepgaander beleving en verwerking van de indrukken. Er is vaak geen ‘uit’ knopje. Je moet nogal veel van jezelf, en “nee” zeggen vind je moeilijk. Ik weet van vroeger nog dat ik altijd speelde met een vriendinnetje die mij erg veel energie kostte. Op dat moment wist ik nog niet, dat ik als HSP, al mijn energie aan haar gaf door niet bij mezelf te blijven. Ik speelde met haar uit medelijden en bleef daarbij niet bij mezelf en daarbij ook niet trouw aan mezelf. 

Wat je kunt doen om beter bij jezelf te blijven is het soms intrekken van je antennes en voelsprieten.  Je neemt dan nog steeds waar wat er in je omgeving gebeurt. Je gevoeligheid wordt er niet minder van. Maar je loopt niet meer leeg omdat je de informatie naar je toe laat komen in plaats van buiten jezelf gaat om de informatie op te halen. Zo blijft je energie beter bij elkaar en voel jij je veel stabieler en evenwichtiger.

 

Lief zijn voor jezelf klinkt eenvoudig, maar is soms moeilijker dan het lijkt. Goed voor jezelf zorgen, betekent dat je toegeeft aan waar je op dat moment behoefte aan hebt. Maar wel zonder dat je daar later spijt van krijgt. Dus probeer te bedenken wat jou op zo’n moment écht verder helpt. Acceptatie zorgt voor meer energie: je laat de dingen op je afkomen en je verspilt er verder geen onnodige gedachten aan.

 

Natuurlijk is het zo dat er situaties zijn waar het lastiger is om bij jezelf te blijven.  Als er iemand die dichtbij je staat verdriet heeft, dan wil het wel eens gebeuren dat de grenslijn vervaagt, als je je er maar bewust van bent. Maar daar is het ook belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren en tijd en ruimte te nemen om weer in evenwicht te komen door dingen te doen waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld de natuur intrekken of te gaan sporten of mediteren. Ook is het zijn bij mensen die je energie geven en die je jezelf laten zijn erg waardevol. Deze personen zijn zeldzaam en moet je daarom liefdevol koesteren als je ze hebt gevonden. Hoe mooi kan het zijn als je jezelf bij iemand kunt zijn en in jouw eerder opgedane energielek toch in hun aanwezigheid je kunt opladen. En dat de ander ook in zijn of haar energie blijft. Als je deze zielsverwant tegenkomt, kun je heel veel energie krijgen. Vaak zit je (bijna) op hetzelfde niveau (Zielsniveau). Je kunt je ware zelf zijn bij je zielsverwant.

Maar het is nou eenmaal zo dat de ene dag nou eenmaal de andere dag niet is. Accepteer en omarm het. Het geeft je zoveel meer rust.

Reactie plaatsen

Reacties

Nicole van der Spek
2 jaar geleden

Leuk om dit te lezen van mijn naamgenoot.